• Vertrouwen, begrip en respect Wij bieden hulpverlening,
    bemiddeling en coaching aan (echt)scheidingsgezinnen
    met een breed werkgebied in Gelderland en Oost-Nederland

Voor jullie

Als vaders en moeders vaak ruzie hebben is dat voor kinderen heel naar. Dan kijken ouders boos, dan zeggen ze nare dingen tegen elkaar of is het soms juist op een nare manier heel stil. Dan kunnen vaders en moeders ook kortaf doen naar jou of je zusje of je broertje, of ze doen iets anders dan dat je van hen gewend bent. De sfeer in huis verandert en dat kan je soms voelen in je lijf. Niet prettig. Soms heb je het gevoel dat jij er iets aan moet doen, en ga je heel goed je best doen om je vader of je moeder weer te laten lachen. Misschien help je dan extra met klusjes of zorg je ervoor dat jij geen ruzie maakt met je broertje of je zusje. Of je blijft dicht in de buurt van je vader of van je moeder. Misschien denk je wel dat je ouders gaan scheiden en dat is een heel nare gedachte. je kent andere kinderen die gescheiden ouders hebben en je weet dat zij nooit meer met twee ouders in één huis wonen. De gedachte daaraan zorgt voor heel veel verwarrende gevoelens, die stop je het liefst heel ver weg...

Toch kan het ook jou overkomen dat je vader en moeder gaan scheiden, misschien is het jou al overkomen terwijl je dit leest. Als je ouders gaan scheiden weet je dat er best veel in jouw leven kan veranderen. Als je ouders al gescheiden zijn heb je dat vast al meegemaakt. Misschien woon je niet meer in het huis waarin je woonde toen je ouders nog bij elkaar waren en moest je wennen aan een nieuwe buurt, misschien zit je op een andere school en moest je wennen aan een nieuwe klas vol nieuwe klasgenoten en een nieuwe juf of meester of misschien moest je stoppen met voetbal of hockey omdat je ouders niet meer zo dichtbij elkaar wonen en jij het ene weekend bij je vader bent en het andere weekend bij je moeder. 

Veel kinderen vinden het fijn om iemand te hebben waarmee ze kunnen praten over hoe het gaat in hun leven, nu papa en mama ineens heel druk zijn met het regelen van alles dat bij een scheiding hoort. Je voelt aan dat je het beste maar niet teveel aandacht kunt vragen, terwijl je juist soms zoveel vragen hebt en ook onzeker bent over wat er allemaal gaat gebeuren. Misschien voel je veel verdriet of ben je juist boos om hoe het gaat, of misschien heb je andere gevoelens die maken dat je op school niet meer zo goed kunt opletten en dat je thuis vaak op je kamer zit. Dan heb je als kind behoefte aan iemand die je even afleidt van jouw situatie, iemand met wie je grapjes kunt maken en koekjes kunt bakken of kunt voetballen als het even tegen zit. Gelukkig hebben veel kinderen wel een lieve oma of opa, of een lieve tante of oom of buurvrouw of meester of een BFF met wie ze goed kunnen praten. Iemand die er voor je is, die naar je luistert en die niet oordeelt.

All in the family is ook zo'n plek waar je kunt praten en waar er goed wordt geluisterd naar jouw stem. Een plek waar je je vrij mag voelen om te vertellen wat je voelt en wat je denkt en wat je vindt van jouw situatie. Een plek waar je om raad kunt vragen en waar je tips kunt krijgen om nare gevoelens en gedachten een plek te geven. En een plek waar je jouw stem mag laten klinken voor jou zelf en ook voor je ouders, die soms niet goed begrijpen hoe jij je voelt en waarom dat zo is. Bij All in the family mogen kinderen vertellen wat zij het liefste wensen voor zichzelf en hun ouders, en horen ouders wat zij kunnen doen om hun kinderen het gevoel te geven dat zij belangrijk voor hen zijn. Ouders en kinderen kunnen leren dat het fijn is om een fijne relatie met elkaar te hebben, ook al is dat in een eigen huis met maar één ouder. En om elkaar alles te kunnen vertellen wat zij denken en voelen, zodat zij elkaar weer beter gaan begrijpen. Zelfs als je je vader of je moeder al een tijdje niet hebt gezien. Zo kunnen ouders en kinderen leren dat een scheiding niet het einde hoeft te betekenen van de liefde voor elkaar. Ook al is er veel veranderd. Zo kunnen vaders en moeders met hun kinderen veel nare gevoelens en gedachten achter zich laten en verder met elkaar in een blijvende verbintenis.

Kijk ook eens op de website van Villa Pinedo.

"....in de spelkamer kon ik goed over mijn problemen praten. De spelletjes vond ik altijd leuk en fijn, vooral het bordspel. Ik heb geleerd dat ik over mijn gevoelens mag praten: dat lucht op. Het doosje staat nog naast mijn bed maar ik heb er lang niet meer in gekeken, zo goed gaat het". (meisje, 7 jaar)

".... wat ik vooral fijn vind is dat ik nog steeds even langs kan komen als ik behoefte heb aan een gesprek, of soms zomaar, als ik uit school fiets en nog niet naar huis wil gaan. Dan drink ik een kop thee met Roos en ga ik weer verder. Laatst zag ik er erg tegenop om naar huis te gaan omdat de nieuwe vriendin van mijn vader thuis was. Toen kon ik daarover een goed gesprek voeren, zodat ik daarna een heel fijne middag heb gehad bij mijn vader". (jongen, 13 jaar)

".... ik ben heel blij met de goede tips die ik heb gekregen. Ik durf nu veel meer te zeggen". (jongen, 14 jaar)Vraag een orientatiegesprek aan bij All in the family.